,,Niets is mooier dan een team dat goed draait en waar de onrust weg is’’, aldus Marije Kuppens.
,,Niets is mooier dan een team dat goed draait en waar de onrust weg is’’, aldus Marije Kuppens. Oh Belle Fotografie

Ondernemer in hart en nieren: Marije Kuppens

Zakelijk

LUNTEREN Als er iemand een échte ondernemer is, is het de Lunterse Marije Kuppens wel. Het ondernemerschap is haar met de paplepel ingegoten en ze heeft al ruim zeventien jaar haar eigen bedrijf: Kuppens Management. ,,Geef mij maar hele hectische weken, daar ga ik het beste op.”

De ouders van Marije (49) waren jarenlang filiaalhouders van De Lunterse Boer en hadden daarna ook nog een restaurant in Veenendaal. ,,Het ondernemen heb ik echt van hen meegekregen. Het was voor mij dan ook niet meer dan logisch om de hotelschool te gaan doen, met de achterliggende gedachte om de zaak van mijn ouders over te nemen. Uiteindelijk is dit niet doorgegaan, maar het ondernemen zat nu eenmaal in me. Dat was het begin van Kuppens Management in 2005”, vertelt zij.

Omdat zij de dienstverlening en het ‘met mensen bezig zijn’ vanuit de horeca had meegenomen, én bovendien ook heel leuk vond, koos Marije ervoor om zich op de interne organisaties van mkb-bedrijven te gaan richten. ,,Dit begon met secretarieel werk, daar kwam HR (human resources) bij en tegenwoordig begeleid ik de volledige interne processen. Denk aan procesbegeleiding, communicatie, efficiëntie, wie doet wat en is waar verantwoordelijk voor. Kortom, rust terug brengen. Daarnaast ben ik interim HR Manager, wat wil zeggen dat ik als externe HR manager inzetbaar ben.”


,,Als ik voor een werkgever had gewerkt, had ik mijzelf niet zo kunnen ontwikkelen.’’ - Oh Belle Fotografie

Een belangrijk training die Marije voor bedrijven kan verzorgen en waarmee meestal wordt begonnen, is de Profile Dynamics-training. ,,Of beter gezegd: de drijfverentraining”, zegt zij. ,,Deze training richt zich op een stuk persoonlijke ontwikkeling. Waarvoor kom jij je bed uit en waar zit je irritatie? Heel waardevol om als team van elkaar te weten. Ik help een team met inzicht krijgen in de drijfveren en kwaliteiten. Wat drijft een team, waarom doe je wat je doet en waar zit wellicht weerstand? Dit helpt om nog beter met elkaar te kunnen communiceren. Als het intern goed loopt, kan je buiten shinen!”

TOPTEAM

,,Ik word vooral heel blij van het werken met mensen en als ik zie dat zij zelf ook blij worden en op hun plek zitten. Niets is mooier dan een team dat goed draait en waar de onrust weg is. Soms bereik je dit met een ‘quick win’, medewerkers van nieuwe broeken voorzien kan soms al heel veel onrust wegnemen bijvoorbeeld, en soms is het een heel proces. Het doel is echter altijd hetzelfde: Ik maak van een team een TOPteam.”

Dit vraagt niet alleen veel van de mensen waar Marije mee werkt, ook zelf moet zij soms alle zeilen bijzetten. ,,Ik moet continu bijblijven en mijzelf blijven ontwikkelen. Sowieso als het gaat om arbeidsrecht, maar ik heb bijvoorbeeld ook trainingen gevolgd waarin ik leer hoe je het beste een team kunt trainen en uiteraard de training consultant Profile Dynamics. De weken waarin ik dergelijke trainingen volg, zijn vaak heel hectisch, want het ‘gewone’ werk gaat ook door natuurlijk, maar ik ga hier gek genoeg juist heel goed op. Ik krijg er alleen maar mee adrenaline van.”

Marije vindt de combinatie van alle werkzaamheden heel prettig. ,,Ik voel me als vrouw heel goed in een wereld waar hoofdzakelijk veel mannen werkzaam zijn. Ik stroop graag mijn mouwen op en ben er een groot voorstander van om als vrouw onafhankelijk te zijn en een eigen inkomen te verdienen. Ik denk ook dat ik hierdoor een leukere echtgenoot en mama ben. Mijn man en kinderen zien ook dat ik dit leuk vind en geven me alle ruimte. Als ik voor een werkgever had gewerkt, had ik mijzelf niet zo kunnen ontwikkelen. Ik heb veel respect voor vrouwen die thuis zijn voor hun gezin, maar ik had het niet gekund. Ik kom iedere dag thuis met een ander verhaal en hoop zo ook mijn kinderen iets bij te brengen. Zij zijn 17 en 20 en bewandelen inmiddels hun eigen weg. Dat is mooi om te zien. Mijn eigen moeder heeft hier ook wel een grote rol in gespeeld. Zij was de eerste vrouwelijke chef-kok in Nederland.”

MAATSCHAPPELIJK BELANG

Ondernemen gaat voor Marije bovendien verder dan alleen het runnen van haar bedrijf Kuppens Management. ,,Je moet als ondernemer in mijn ogen ook naar het maatschappelijke belang kijken. Toen de kinderen klein waren, was hier in Lunteren bijvoorbeeld nog geen kinderdagverblijf. Samen met een aantal andere moeders hebben we dat destijds opgezet. Ook was ik betrokken bij de peuterspeelzaal en het bestuur van de lagere school. Inmiddels ben ik ook al enige jaren actief voor Voetbal Vereniging Lunteren. Ik zet me graag in voor het dorp.”

,,Maar”, zo zegt zij, ,,ik pak ook echt wel mijn rust hoor. Als ik een avond niets heb, lig ik lekker op de bank en daar kom ik dan ook niet meer vanaf. Waar wij thuis sowieso veel waarde aan hechten, is het avondeten. Dat is hét moment van de dag voor ons als gezin, avondeten doen we áltijd samen. Als ik mijn werk nog niet af heb, ga ik er liever later mee door dan dat ik het avondeten mis. Zo bewaken we dat we langs elkaar heen gaan leven.”

TOEKOMST

De Lunterse ondernemer ziet de toekomst voor haar bedrijf met een goed gevoel tegemoet. ,,Er gebeurt momenteel natuurlijk heel veel in de wereld en dat is allemaal best spannend, maar ik heb er alle vertrouwen in dat het werk wel blijft komen. Ik heb een heerlijk bedrijf en een goed team van ondernemers om me heen. Daarbij ben ik gezegend met een mooi gezin en ik woon op een mooie plek, wat wil ik nog meer!”

Dit verhaal is gepubliceerd in de special Vakvrouwen, onderdeel van de editie van woensdag 1 maart februari van deze krant.